Απειλές Ερντογάν στην ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας και... σχέδιο για δημοψήφισμα!

                                                                                               
- Ερντογάν προς Βρυξέλλες: Θέλετε να μας να αναγκάσετε να εγκαταλείψουμε τη διαδικασία
- “Αν χρειαστεί, αργότερα, μπορεί να συμβουλευτούμε κι εμείς τον λαό μας”
- Δημοσίευμα του Spiegel ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί ρεαλιστικό το σενάριο ένταξης της Τουρκίας.

Νέα επίθεση στις Βρυξέλλες εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι θέλουν να ωθήσουν την Άγκυρα να εγκαταλείψει τη διαδικασία για την ένταξή της στην ΕΕ και ανέφερε πως υπάρχει η επιλογή να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για να αποφασιστεί το ζήτημα, σε συνέντεξή του που δημοσιεύεται σήμερα.
«Η Ε.Ε επιδιώκει να μας υποχρεώσει να αποσυρθούμε απ' αυτή τη διαδικασία (της ένταξης). Αν δεν μας θέλουν, ας το κάνουν ξεκάθαρα γνωστό, ας πάρουν την απόφαση», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet.
«Η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη. Αν χρειαστεί, αργότερα, μπορεί να συμβουλευτούμε κι εμείς τον λαό μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Επικαλούμενος το παράδειγμα της Βρετανίας με το Brexit, ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Κι εμείς μπορούμε να ρωτήσουμε τον λαό μας».
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε και την Τουρκία έχουν ενταθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Οι τουρκικές αρχές έχουν εξαπολύσει διώξεις, η έκταση των οποίων έχει προκαλέσει ανησυχία και επικρίσεις από τους δυτικούς εταίρους της Τουρκίας. Εκτός από τους ύποπτους για συμμετοχή στο πραξικόπημα, οι διώξεις έχουν επίσης στόχο τις τελευταίες εβδομάδες τη φιλοκουρδική αντιπολίτευση και δημοσιογράφους.
«Ορισμένοι λένε: "Πρέπει να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης". Γιατί να την άρουμε τώρα;», δήλωσε ο Ερντογάν στη Hurriyet.
Χθες επανέλαβε πως θα επικυρώσει την επαναφορά της θανατικής ποινής, αν το τούρκικo κοινοβόυλιο ψηφίσει προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τις ευρωπαϊκές επικρίσεις. Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού "Speigel", σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ χρησιμοποιεί πλέον τα κονδύλια, που προορίζονταν για την ενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες, επειδή πλέον θεωρείται μη ρεαλιστική η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.